☰ open ×

Дорогі друзі!

Доктор Пітер Наваріо

Виконавчий директор

Для організації «Право на здоров’я» (HealthRight) 2021 рік став роком роздумів, стійкості та зростання. Ми розпочали виконання нового трирічного стратегічного плану, у якому ми подвоюємо наші зусилля там, де ми найпотрібніші, і в тих питаннях, які матимуть найбільший вплив. Протягом наступних трьох років ми розширемо нашу програмну діяльністьи спрямовану на вирішення чотирьох міжсекторальних проблем у сфері охорони здоров’я, які непропорційно впливають на вразливі групи (ВІЛ, психічне здоров’я, насильство та РМНДПЗ). у 5 основних країнах, де ми працюємо.

Крім цього, oрганізація «Право на здоров’я» привітала нову Голову ради директорів, оскільки після шести років зразкового керівництва та служби термін повноважень Трейсі Едвардс підійшов до кінця. Її наступницею стала Раффаелла Д'Анджоліно-Буш, яка довго працювала членкинею Правління та Головою Комітету з розвитку. «Право на здоров’я» також створила Асоційовану раду для залучення до нашої роботи молодих фахівців і створення резерву кандидатів для Ради директорів. Після дуже успішного першого року 5 членів-засновників майже подвоїли розмір групи, плануючи збільшити кількість членів до 12 у наступному році.

Цього року три основні некомерційні організації з оцінювання також надали «Праву на здоров’я» найвищий рейтинг, що є свідченням чесності, ефективності та прозорості організації..

Запорукою ефективної роботи і досягнень організації «Право на здоров’я» є понад 200 наших співробітників, чия стійкість, досвід і відданість забезпечили доступ вразливих громад до життєво важливої медичної допомоги, незважаючи на труднощі, спричинені глобальною пандемією COVID-19. У цьому звіті ви прочитаєте лише про деякі з їхніх дивовижних історій успіху.

Завдяки зусиллям спільноти прихильників, яка постійно зростає, у 2021 році організація «Право на здоров’я» налагодила зв’язок із системою охорони здоров’я для 200 000 найбільш уразливих людей у світі. У 2022 році ми охопимо ще більше.

З вдячністю,

Доктор Пітер Наваріо
Виконавчий директор

НАША МІСІЯ

Ми прагнемо скоротити розрив між представниками вразливих громад та населенням в цілому у доступі до послуг з охорони здоров’я та їх результатів. Залучаючи членів громад, медичних працівників і громадські організації, ми працюємо над розширенням справедливого доступу вразливих громад до якісних систем охорони здоров’я.

ВПЛИВ

Наші чотири програмні напрямки стосуються пересічних проблем охорони здоров’я, які непропорційно впливають на маргіналізовані спільноти.

РМНДПЗ
ВІЛ
Насильство
Психічне здоров'я

РМНДПЗ

репродуктивне здоров'я, здоров'я матерів, новонароджених, дітей та підлітків

осіб

Ми покращуємо благополуччя вразливих жінок, дітей та підлітків за допомогою програм у таких пріоритетних сферах:

• охорона здоров'я матері та новонародженого;
  • репродуктивні та сексуальні права і здоров'я;
  • запобігання гендерно зумовленому насильству;
  • виживання та захист дитини;
  • гендерна рівність.
99% материнської смертності відбувається в країнах, що розвиваються, а 80% дитячої смертності припадає на країни Африки, які знаходяться на південь від Сахари, та на Південну Азію.

ВІЛ

осіб

Насильство, гендерна нерівність, стигматизація та вживання психоактивних речовин є поширеними чинниками епідемії ВІЛ-інфекції. У партнерстві з громадами ми створюємо цілісні комплексні програми з профілактики, лікування та оздоровлення у зв’язку з ВІЛ, які вирішують структурні проблеми, що перешкоджають отриманню медичн послуг.

Понад 25% людей, які живуть з ВІЛ, не користуються послугами з антиретровірусної терапії - часто через відсутність доступу до тестування та лікування

Насильство

Підтримку отримала

особа

Ми надаємо громадам допомогу із запобігання насильству та відновлення після його скоєння шляхом розвитку потенціалу надавачів послуг, заходів раннього втручання серед груп ризику та допомогу тим, хто пережив насильство. Зусилля з відновлення включають медичні, психосоціальні та психологічні послуги для покращення здоров’я, благополуччя, соціальних зв’язків і стійкості людей, які постраждали від насильства.

Заходи з ізоляції через COVID-19 призвели до зростання кількості випадків домашнього насильства в усьому світі на 30% порівняно з показниками до пандемії.

Психічне здоров'я

осіб

В рамках Програми Пітера С. Олдермана для глобального психічного здоров’я (PCAP) від організації «Право на здоров’я» проводиться спостереження за розвитком організаційної спроможності, а також орієнтованих на клієнтів і заснованих на правах людини програм психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, які надаються медичними працівниками та фахівцями з догляду. У країнах, які пережили конфлікт, доступ до психіатричної допомоги мають менше 10% від тих, хто її потребує. В Африці на південь від Сахари від проблем із психічним здоров’ям страждає більше людей, ніж від ВІЛ/СНІДу та туберкульозу разом узятих.

25% матерів Уганди страждають від перинатальної депресії.

ІСТОРІЇ

КЕНІЯ

У жовтні 2021 року мешканців нетрів району Мукуру Ква Ненгга міста Найробі примусово виселили із землі, на якій вони жили. Під час виселення бульдозери зрівняли житла із землею, повністю знищивши меблі та інше сімейне майно. Тисячі людей були вигнані зі своїх домівок і не мали куди йти. Громадська волонтерка-медик (ГВМ) Юніс Кібуту, яка працювала викладачем у проєкті «Права на здоров’я» у сфері перинатального психічного здоров’я, була однією з тих, хто постраждав безпосередньо. «Під час руйнування багато сімей пережили чимало внаслідок голоду, переселення та відсутності даху над головою вночі», пояснює Юніс.

У 2021 році, щоб покращити доступ до послуг психічного здоров’я в нелегальних поселеннях, ми навчили 28 волонтерів-медиків з районів Мукуру Ква Ненгга, Рубен і Північного Матаре, як користуватися Довідником для спільнот Програми дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я (mhGAP) який містить практичну інформацію та необхідні інструменти для громадських організацій з метою просування теми психічного здоров'я, запобігання психічним захворюванням і розширення доступу до послуг з психічного здоров'я. Лише за шість місяців волонтери-медики охопили послугами понад 3000 матерів, залучивши їх до підтримання діалогу у громаді, обговорення тем щодо психічного здоров’я в громаді та домогосподарствах та до надання послуг з перенаправлення до медичних установ.

Такі волонтери-медики, як Юніс, мають вирішальне значення для створення зв’язків і єдності в таких громадах, як нелегальні поселення Найробі. Після знесення житла багато сімей залишилися без даху над головою, волонтери-медики та їхні громади змогли піклуватися один за одним та разом відбудовувати свої оселі.

«Завдяки опанованим нами навичкам, ми змогли підтримати один одного та тих, хто був у депресії через втрату житла».

Більшість з понад 100 000 дітей в Україні є «соціальними сиротами», батьки яких не мають фінансових можливостей їх утримувати.

УКРАЇНА

Після другої вагітності Наталії мати відмовилася приймати ще одну дитину в і без того переповнену оселю – однокімнатну квартиру, у якій проживали п’ятеро людей. Не маючи ресурсів і підтримки, у Наталії не було іншого вибору, як залишити свою новонароджену доньку на піклування в пологовому будинку. Втративши надію знайти спосіб повернути свою дитину, вона звернулася по допомогу до Денного центру «Право на здоров’я». ВЦентр допоміг Наталії пройти судовий процес для повернення дочки з лікарні та надав їй місце для тимчасового проживання в Соціальній квартирі організації «Право на здоров’я».

Тим не менш, Наталія продовжувала відчувати тривогу та депресію через турботу про свою новонароджену дочку. Вона не мала підтримки з боку сім’ї, і у неї не було можливості жити самостійно. За допомогою терапії та консультацій Наталія змогла відновити впевненість і спробувала покращити стосунки зі своєю родиною. На жаль, прийняти доньку Наталії та надати будь-яку допомогу вони все одно відмовилися.

Юрист Денного центру допоміг Наталії зібрати документи і оформити соціальні послуги, які вона потребувала для самостійного виховання доньки. Невдовзі після залишення Соціальної квартири вона зустріла чоловіка, який радий був усиновити її двох дітей. Вони одружилися і жили разом у Києві. Діти ходили до школи, Наталія і її чоловік мали роботу до тих пір, поки сувора ізоляція через COVID-19 не призвела до масового безробіття. У цей важкий час вони отримували гуманітарну допомогу від Денного центру «Право на здоров’я», включаючи їжу, одяг і шкільне приладдя, і підтримку під час пошуку роботи.

Історія Наталії демонструє кінцеву мету нашого Денного центру та Соціальної квартири – забезпечити життя сім’ї разом і виховання дітей у люблячому домі.

УГАНДА

М.Д. виповнилося 42 роки і він живе в районі Нвоя на півночі Уганди. Коли М.Д. було 19, «Армія опору Господа» . викрала його з дому. АОГ змусила його брати участь у викраденнях, грабежах, бійках і завданні шкоди іншим людям. Під час полону він переживав за матір, яка залишилася вдома. Через два роки після викрадення М.Д. зміг звільнитися і втекти до свого села, щоб возз’єднатися зі своєю родиною. Життя М.Д. знову стало нормальним, і він навіть одружився.

Однак перепочинок був недовгим, оскільки через два роки члени АОГ знову напали на село та впізнали його. Як покарання за дезертирство повстанці АОГ понівечили М.Д. мачете і залишили помирати. Хоча селяни привезли його до лікарні, де лікарі врятували йому життя, М.Д. так і не зміг повністю видужати.

Його рани почали покриватися келоїдами на шиї, вухах, грудях і спині, що не давало змоги повертати шию і призводило до виділення смердючої рідини. Навіть сонячне світло викликало свербіння і біль, і більшість ночей М.Д. спати не міг. «Я відчував, ніби якась важка рука щодня душить мою шию і затягує на ній зашморг», описав це М.Д. Він не міг працювати, щоб утримувати своїх шістьох дітей, і піддавався остракізму з боку членів своєї громади – маленькі діти втікали, налякані його зовнішнім виглядом. Його дружина не могла більше терпіти його непрацездатність і поїхала з двома доньками, залишивши М.Д. з їхніми синами.

М.Д. почав себе ізолювати і впав у депресію, залишаючи дім лише для того, щоб забрати знеболюючі в медичному центрі. Коли він боровся з суїцидальними думками, одна з сільських медичних команд організації «Право на здоров’я» відвідала його та розповіла про Проєкт ЦФП. М.Д. розпочав лікування, працюючи з консультантом, який допоміг йому відновити самооцінку та зміцнити впевненість і надію. Потім, у квітні 2021 року, через 18 років після нападу, М.Д. відвідав хірургічну клініку ЦФП, де лікарі оцінили його стан й відразу вилікували, зробивши це безкоштовно. «Того дня, коли мені зробили укол у лікарні, я відчув, що важка рука, яка стискала шию, повільно відпускає її, і наступного ранку шия була повністю звільнена».

«Я дуже щасливий, і тепер, через багато років, я можу вертіти шиєю. Друзі тепер вільно відвідують мій дім, і сон більше не є проблемою».

клієнтам КПЛ надано притулок чи іншу допомогу

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ

30-річна Алма* втекла з Гондурасу, щоб уникнути жорстокого насильства з боку свого партнера Деніела*. Понад п’ять років Даніель вдавався до фізичного та сексуального насильства над Алмою. Він навіть погрожував вбити жінку і одного разу виконав свої погрози, вистреливши в неї. Алма вижила і розповіла поліції про те, що сталося, але вони не вжили жодних заходів. До цього дня куля залишається в її тілі, слугуючи постійним нагадуванням про роки жорстокого поводження та насильства, які вона пережила.

У 2016 році, на слуханні щодо надання Алмі притулку, її адвокат надав судді докази, що підтверджують тривалі наслідки для психічного здоров’я через досвід проживання Алми в Гондурасі, включаючи експертне свідчення психолога-волонтера, який пройшов навчання в організації «Право на здоров’я». Однак під час слухання Алмі було важко пригадати порядок пережитих подій, що змусило суддю поставити під сумнів достовірність її свідчень і відкласти слухання.

Через п’ять років Алма нарешті отримала в суді деньнадію на хороше майбутнє. Цього разу її адвокат надав додаткову оцінку соціального працівника, який пройшов навчання в організації «Право на здоров’я», і вона довела, що провали в пам’яті Алми були не питанням довіри, а радше реакцією на її травму. Завдяки невтомним зусиллям усіх учасників захисту суддя оголосив рішення про надання Алмі притулку. Алма відчуває величезне полегшення, залишившись у Сполучених Штатах: вона знає, що закони тут захищають таких, як вона. Алма сподівається, що одного дня їй вдасться витягнути кулю, і вона з нетерпінням чекає, що й надалі буде виховувати своїх двох дітей і працювати в галузі охорони здоров’я.

*Імена змінено для захисту конфіденційності.

ПОДІЇ

Visit of Representatives from US Embassy and UNICEF to Halfway House in Ukraine3 вересня представники ЮНІСЕФ, USAID та Посольства США в Україні відвідали наші мобільні бригади, які надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від домашнього та гендерно -зумовленого насильства на сході України. Вони обговорили пов’язані з COVID-19 виклики та відповідну адаптацію бригад та збільшення їх чисельності. Наші 12 мобільних бригад у Донецькій і Луганській областях щомісяця реагували в середньому на 250 випадків домашнього та гендерно -зумовленого насильства, надали влітку 2021 року понад 11 000 консультацій телефоном і засобами відеозв’язку. Від переходу на дистанційні послуги особливо виграли діти, оскільки, порівняно з 2020 роком, частка дітей, яка отримала дистанційну підтримку, збільшилася на 63%. Наші мобільні бригади створені завдяки партнерству з ЮНІСЕФ та фінансовій підтримці USAID.

2021 Peter C. Alderman Health + Human Rights Awards27 травня ми зібралися онлайн на церемонії вручення нагород Фундації Пітера С. Олдермана за 2021 рік у сфері охорони здоров’я і прав людини. Разом ми вирушили в подорож континентами, щоб зустрітися, відсвяткувати та подякувати медичним працівникам на передньому краї за їхню службу та відданість захисту здоров’я і прав людини, незважаючи на перевантаження глобальних систем охорони здоров’я. Маючи понад 250 учасників з усього світу, для підтримки наших програм ми змогли зібрати пожертвувань на суму понад 200 000 доларів США. Ми також скористалися нагодою, щоб розпочати роботу за новими стратегічними пріоритетами організації «Право на здоров’я»: ВІЛ, психічне здоров’я, насильство і РМНДПЗ.

10 Lives 10 Stories Award 15 грудня 2021 року організація «Право на здоров’я» була обрана однією з десяти переможців конкурсу Breakthrough ACTION «10 життів, 10 історій, одна ідея», під час якого були розповсюджені переконливі історії, які цікавлять людей і демонструють силу соціальних і поведінкових змін для покращення репродуктивного здоров'я. Історія «Права на здоров’я» показала нашу роботу з захисту репродуктивних прав у сільській місцевості Кенії, де в партнерстві з Population Services Kenya ми забезпечували всеосяжний доступ до оборотної контрацепції тривалої дії, особливо для жінок з обмеженими можливостями. Завдяки нашій роботі не лише налагоджуєються доступ жінок до життєво важливих служб планування сім’ї, але й зміцнюється система охорони здоров’я для сталого покращення шанобливого ставлення до материнського догляду.

ФІНАНСИ

Дохід
Витрати
Фінансові дані ґрунтуються на неаудованих фінансових показниках на касовій основі.
Для отримання останніх аудиторських звітів відвідайте healthright.org/financials

ЛІДЕРСТВО

Мак Воршем
Рафаелла Д'Анджоліно-Буш
Трейсі Едвардс

Цього року організація «Право на здоров’я» привітала нову Голову Ради директорів, оскільки Трейсі Едвардс закінчила свій термін перебування на посаді після шести років зразкового лідерства та роботи. Ми неймовірно вдячні Трейсі за її керівництво та раді, що вона залишиться в Раді «Права на здоров’я». Її наступницею стала Раффаелла Д'Анджоліно-Буш – давня членкиня Ради та колишня голова Комітету з розвитку, яка приєдналася до Ради організації «Право на здоров’я», щоб і надалі реалізовувати свій інтерес до глобальної охорони здоров’я та соціальної медицини. Ми раді вітати Рафаеллу в цій новій ролі!

Керівництво

Пітер НаваріоВиконавчий директор
Том КрізерГоловний фінансовий директор
Тереза КастільоГоловнa програмнa директорka